Prematüre Bebek Beslenmesi

Prematüre bebekler diğer bebeklerden daha narin ve hassas olurlar. Prematüre bebek çoğu zaman beslenme sıkıntısı çeker. Özellikle hastaneden çıkılıp eve geçildiğinde anneler beslenme konusunda ne yapacaklarını şaşırır. Prematüre bebeklerde doğumdan hemen sonra beslenme sorunu gayet doğaldır fakat yutma sorunları ve emme sorunları uzun süre devam edebiliyor. Bu yüzden yeni doğmuş bir prematüre bebek yoğun bakımdayken aile de sürece dâhil edilmeli, bir nevi bebeği besleme konusunda eğitim görmelilerdir.

Beslenme Sırasında Yapılması Gerekenler

Öncelikle prematüre bebeklerin çok narin ve hassas olduklarını unutmamak gerekir. Bu yüzden beslenme sırasında mutlaka uygulanması gereken kuralları aksatmamalısınız. Öncelikle beslenmeye başlarken mutlaka bebeğin başı derece açı ile tutulmalıdır. Bu sayede bebek rahat bir şekilde beslenebilir.  Dikkat edilmesi gereken bir diğer şey ise biberon emziklerinin uçlarıdır.  Buraları akış hızı uygun olacak şekilde hazırlamak gerekir. Çünkü prematüre bebeklerin çoğunda emme ve yutma refleksi zayıf olduğundan çok hızlı gelen bir besin prematüre bebek için tehlike teşkil edebilir.

Prematüre BebekAynı zamanda eğer uç gereğinden fazla sert olursa bebek emme refleksinde de zayıf olduğundan bir türlü beslenemeyecektir. Aynı zamanda verilen besinin ısısı mutlaka kontrol edilmeli. Çok sıcak ve ya çok soğuk hiçbir besin maddesi prematüre bebeğe verilmemelidir. Besin konusunda bir diğer dikkat edilmesi gereken şey ise mutlaka besin miktarını doktorunuzun ve ya hemşirenizin söylediği kadar ayarlamalısınız. Aynı zamanda beslenme süresi de önemli bir faktör. Bu yüzden bebeği çok sıkmayacak ve yormayacak uzunlukta beslenme seansları yapılmalıdır. Bunun için 30 dakikadan uzun olmaması iyi olur. Aynı zamanda beslenmenin uzun tutulmamasının bir sebebi değer uzun beslenme seansları yaparsanız öğün sayısı azalacaktır. Bu da prematüre bebeğin kilo kaybetmesine sebep olabilir.

Beslenme Sonrasında Yapılması Gerekenler

Prematüre bebeklerin beslenmesi epey zahmetli ve bir o kadar da önemli bir şeydir. Tabi beslenme aşaması bittikten sonra da yapılması gereken birkaç bir şey var. Bebeğin rahatsız olmaması ve hazımda da zorlanmaması için öncelikle bebeğinizi sağa ve ya sola bir şekilde yana doğru yatırmalısınız. Bu yemeğin hazmını daha kolay hale getirecektir. Aynı zamanda bebeğin kafasıyla birlikte yaklaşık 10 derece kadar dikleştirmekte büyük fayda vardır. Aynı zamanda en çok dikkat edilmesi ve gözlemlenmesi gereken de aspirasyon tehlikesidir. Bu komplikasyon prematüre bebeklerde oldukça sık görünmektedir. Bu yüzden de bu ihtimale karşı çok dikkatli davranılmalıdır.

ETİKETLER :

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir