Likopenin Sağlığa Faydaları

Likopen bir tür karotenoiddir – bitkilerde, alglerde ve bazı bakteri türlerinde bulunan 750’den fazla doğal olarak oluşan pigment sınıfıdır. Bu karotenoidler canlı renklere sahiptir ve özellikle sarı, turuncu ve kırmızı olanlar olmak üzere en sevdiğimiz meyve ve sebzelerin bazılarının renklerini sağlar.

İçerik:

Likopen Ne İşe Yarar?

Likopen, hakemli dergilerde ve sayısız diğer yayınlarda yayınlanan 2000’den fazla makale ile 70 yılı aşkın bir süredir kapsamlı bir şekilde araştırılmaktadır. Çalışmaların çoğu, en popüler kaynak olduğu için domateslerden elde edilen likopen üzerine odaklanmaktadır.

Beta-karoten ve likopen, insan kanında ve dokularında en bol bulunan karotenoidlerdir. Tüm karotenoidlerin antioksidan özellikleri vardır, ancak likopenin (serbest radikallerin neden olduğu oksidatif hasarı azaltmaya yardımcı olmada en güçlü olmasa da) en güçlülerinden biri olduğu gösterilmiştir. Likopen’in antioksidan özelliklerinin, bildirilen sağlık yararlarından sorumlu olduğu düşünülmektedir.

Likopenin Faydaları Nelerdir?

İşte likopenin araştırma destekli potansiyel faydalarından bazıları;

Prostat Sağlığını Destekleyebilir

Likopenin prostat sağlığını çeşitli şekillerde desteklemeye yardımcı olduğu görülmüştür. İyi huylu prostat hiperplazisi (BPH) riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Prostat bezinin yaşa bağlı, kanserli olmayan aşırı büyümesi ve erkek sağlığını olumsuz yönde etkiler.

Bir grup araştırmacı, Prostat Kanserini Önleme Çalışmasında plasebo verilen ve çalışmanın başında BPH’den ari olan erkekleri gözlemledi. Yiyecek veya takviyelerde en fazla likopen tüketen erkeklerde BPH riskinde %18’lik bir azalma olduğunu bulmuşlardır.

Likopenin Sağlığa Faydaları

Kardiyovasküler Hastalık Riskini Azaltabilir

Artan kan likopen seviyeleri, azalmış KVH riski ile ilişkilendirilmiştir. 38.445 kadın üzerinde yapılan bir çalışmada, domates bazlı ürünler ne kadar çok tüketilirse, KVH riskinin o kadar düşük olduğu bulundu. Diğer çalışmalar, likopenin kolesterol sentezini azaltabileceğini ve vücudun LDL’yi (“kötü” kolesterol) düşürmesine yardımcı olabileceğini buldu. Yüksek kolesterol, CVD’nin ana nedenlerinden biridir.

Önerilen İçerik :   İstanbul Kızlık Zarı Dikimi

Güneş Yanığı Şiddetini Azaltmaya Yardımcı Olabilir

Likopen, meyve ve sebzelerde onları güneşten korumak için bulunur, ancak bu bize de yardımcı olabilir mi? 19 sağlıklı insan üzerinde yapılan küçük bir araştırma, likopenin güneş yanığının şiddetini azaltmaya yardımcı olabileceğini buldu. Dokuz kişiye 10 hafta boyunca her gün salça (16mg likopen) ve zeytinyağı verilirken, 10 kişilik kontrol grubu sadece zeytinyağı tüketmiştir.

Çalışmanın başında ve 10. haftada denekler bir güneş simülatörüne maruz bırakıldı ve cilt kızarıklıkları izlendi. Sonuçlar, likopen açısından zengin domates salçası ve zeytinyağı tüketenlerin kontrol grubuna göre cilt kızarıklığında %32, kızarıklıkta ise ortalama %40 azalma olduğunu ortaya koydu.Bununla birlikte, meşru bir bağlantı olup olmadığını belirlemek için daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç vardır.

Diş Eti İltihabını Azaltmaya Yardımcı Olabilir

Küçük bir çalışma, diş eti iltihabı belirtileri olan 20 kişiyi izledi – diş etlerinin tabanı çevresinde diş etlerinde kızarıklık, tahriş ve şişmeye neden olan hafif bir diş eti hastalığı türü. 10 kişilik tedavi grubuna her gün 8 mg likopen takviyesi verilirken, kontrol grubuna plasebo verildi. Sonuçlar, likopen takviyesi alan katılımcıların diş eti iltihabı semptomlarında ve kanamada önemli azalmalar gösterdiğini gösterdi. Bununla birlikte, meşru bir bağlantı olup olmadığını belirlemek için daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç vardır.

Psikiyatrik Bozukluk Riskini Azaltabilir

Düşük likopen seviyeleri, psikiyatrik bozukluklar geliştirme riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir. Bir gözlemsel çalışma, intihar girişiminde bulunan kişilerin, intihar girişiminde bulunmamış kişilere kıyasla kanlarında genellikle daha düşük seviyelerde antioksidan, vitamin ve likopen gibi karotenoidlere sahip olduğunu buldu.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir