Hamilelikte Vücudunuzdaki Değişiklikler: İlk Trimester

Hamileliğin ilk üç aylık dönemi heyecan verici ve korkutucu olabilir. Bir kişinin vücudu birçok değişiklikten geçer. Bu değişikliklerden bazıları siz hamile olduğunuzu bilmeden veya onaylamadan önce başlayabilir. Ne arayacağınızı ve ne bekleyeceğinizi bilmek, hazırlanmanıza yardımcı olabilir.

İçerik:

Neden Bu Kadar Yorgun Hissediyorum?

Çok yorgun hissetmek, erken gebeliğin bir başka yaygın belirtisidir. Vücudunuz tüm yeni fiziksel değişikliklere uyum sağlamak için çok çalışıyor. Bu aşırı yorgunluğa neden olabilir. Geceleri normalden daha uzun uyumanız gerekebilir. Mümkünse gün içinde kısa şekerlemeler yapabilirsiniz. Enerjiniz büyük olasılıkla hamileliğin ikinci üç aylık döneminde geri dönecektir.

Sabah Bulantısı Nedir?

Sabah bulantısı ve kusmadan oluşur. Hamilelik hormonlarından kaynaklanır. Birçok hamile insan, ilk üç aylık döneminde bir dereceye kadar buna sahiptir. Kulağa hoş gelse de sabah bulantısı günün herhangi bir saatinde ortaya çıkabilir. Bazı yiyecekler veya kokular sizi hasta hissettirebilir ve bazen kusturabilir. Bazı insanlar mideleri boşken kendilerini daha kötü hissederler. Sabah bulantısı genellikle ikinci trimesterde geçer.

Sabah bulantılarına yardımcı olabilecek reçetesiz satılan vitaminler ve bitkisel takviyeler vardır. B6 vitamini almak, kusmayı önlemese de mide bulantısına yardımcı olabilir. Zencefil takviyeleri de mide bulantısını hafifletebilir.

Hamilelikte Vücudunuzdaki Değişiklikler

İlk Üç Aylık Dönemde Başka Ne Gibi Değişiklikler Bekleyebilirim?

Sık idrara çıkma. İlk üç aylık dönemin sonuna doğru, daha sık idrara çıkma gibi hissedeceksiniz. Bunun nedeni, büyüyen rahminizin mesanenizi zorlamasıdır. Öksürürken veya hapşırırken biraz idrar bile sızdırabilirsiniz.

Baş dönmesi. Vücudunuz bebeğinizi desteklemek için fazladan kan yapmak için fazla mesai yapıyor. Bu, baş dönmesi veya sersemlik hissetmenize neden olabilir. Açlık, halsizlik veya stres de bu semptomlara neden olabilir.

Göğüste ağrılı yanma hissi. Yiyecekleri parçalayan kaslar hamilelik sırasında daha rahat hale gelir. Hormon değişiklikleri de bu süreci yavaşlatır. Yiyecekler ayrıca vücudunuza besinleri emmesi için daha fazla zaman vermek için midenizde daha uzun süre kalır. Bütün bunlar mide ekşimesine neden olabilir veya daha da kötüleşebilir.

Kabızlık. Demir içeren günlük bir doğum öncesi vitamini alıyor olmalısınız. Vitamindeki demir kabızlığa neden olabilir. Yiyeceklerin yavaş parçalanması süreci de kabızlığa, gaza ve şişkinliğe neden olabilir. Doktorunuz rahatlama sağlamak için lif takviyeleri veya dışkı yumuşatıcı almayı önerebilir. Bol su içtiğinizden emin olun (günde yaklaşık sekiz bardak). Ciddi sorunlarınız varsa doktorunuza söyleyiniz. Sizi farklı bir doğum öncesi vitamine çevirebilirler.

Görünür damarlar. Vücudunuz ekstra kan yapar ve kalbiniz hamileliğin ihtiyaçlarını karşılamak için daha hızlı pompalar. Bu, karnınızdaki, göğüslerinizdeki ve bacaklarınızdaki mavi damarların daha belirgin hale gelmesine neden olabilir. Yüzünüzde, boynunuzda veya kollarınızda örümcek damarları gelişebilir. Bunlar, bir örümceğin bacakları gibi merkezi bir bölgeden çıkan küçük kan damarlarıdır.

Cilt değişiklikleri. Cildinizin daha pembe ve parlak göründüğünü fark edebilirsiniz. Bazı insanlar buna “hamilelik parıltısı” denmektedir. Artan kan dolaşımından kaynaklanır. Hamilelik hormonları cildinizde ekstra yağ oluşmasına neden olabilir. Sivilcelerinizin alevlenmesine neden olabilir.

Meme değişiklikleri. Çoğu insan göğüslerindeki değişiklikleri hamileliğin erken döneminde fark eder. Vücudunuzdaki hormonlar emzirmeye hazırlanmak için değişir. Bu meydana geldiğinde, göğüsleriniz hassas ve şişmiş hissedebilir. Meme uçlarınızın etrafındaki alanda küçük şişlikler oluştuğunu fark edebilirsiniz. Göğüsleriniz hamileliğiniz boyunca büyümeye ve değişmeye devam edecektir. Daha sonra daha büyük ve daha dolgun hissedebilirler.

Vajinal değişiklikler. Vajinanızın astarı daha kalın ve daha az hassas hale gelecektir. İnce, beyaz bir akıntı fark edebilirsiniz. Bu hamilelik sırasında normaldir. Hafif vajinal kanama (lekelenme) de normal ve yaygındır. Ancak vajinal kanamanız varsa doktorunuzu aramalısınız. Kanama ağır veya ağrılıysa acil servise gidin.

Büyüyen bir göbek. Bebeğiniz ve rahminiz büyüdükçe beliniz genişlemeye başlayacaktır. Hamilelik öncesi bedeninize bağlı olarak, bu değişikliği ikinci üç aylık döneme kadar fark etmeyebilirsiniz. İlk üç aylık dönemde hiç kilo almamanız veya çok az kilo almanız normaldir.

Önerilen İçerik :   Erkek Çocuğu Saç Modelleri

Duygusal belirtiler. Hormonlarınız hamilelik sırasında aşırı yüklenir. Karamsar, unutkan veya odaklanamayan hissedebilirsiniz. Yorgunluk ve stres bu semptomları artırabilir.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir