Gastrik Bypass Ameliyatı Nedir?

Obezite cerrahisinde sıklıkla başvurulan bir tekniktir. Gastrik bypass ameliyatı nedir ve hangi hastalara yapılır soruları hastaların merak ettiği konular arasındadır. Midenin bir kısmının devre dışı bırakılarak bağırsaklara bağlanması sürecini kapsamaktadır. Besin alımı sınırlandırılarak kilo kontrolü sağlanır. Ek olarak bağırsak işleyişlerindeki düzenlemeyle beraber sindirim sistemine iyileştirici etkisi bulunur.

Ameliyat kapsamında işlemlerin gerçekleştirilme biçimlerine bağlı olarak üçe ayrılmaktadır. Proksimal, distal ve mini gastrik bypass olarak isimlendirilir. İnce bağırsak işlevlerinin korunduğu operasyon çeşidi olan proksimal bypass, hastalar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Dolayısıyla tokluk hissinin kazanılması bakımından öne çıkar. İkinci gastrik bypass çeşidi distal ise ince bağırsak organında düzenlemeler yapılır. Son olarak elverişli cerrahi teknikleri bakımından mini gastrik bypass da kullanılmaktadır. Hastanın ihtiyacı bakımında ideal cerrahi yöntemine karar verilir.

İçerik:

Gastrik Bypass Ameliyatı Kimlere Yapılır?

Mide ve bağırsak yapıları cerrahi müdahale sonucunda değişime uğrar. Vücut kitle indeksi bakımında 40 ve üzerindeki morbid obezite sınıflandırmasına giren kişilere uygulanır. Tip 2 diyabet ve yüksek tansiyon hastalıkların tedavisinde kullanılır. Aynı zamanda uyku apnesi ve damar tıkanıklıkları olan kişilerde de gastrik bypass operasyonu ile iyileşme görülebilir. Morbid obezite ameliyatı adıyla da bilinen mide küçültme uygulamasıyla risk faktörü oluşturan hastalıkların önüne geçilir.

18-65 yaş aralığındaki hastalara vücut kitle indeksi 35 ve üstündeki kişilere yönelik olarak uygulanır. Psikolojik sağlık bakımından da uzman hekimler tarafından onayı gerekmektedir. Mide küçültülerek ince bağırsak ile bağlanır. Kronik hastalıkların tedavisi açısından oldukça önemli ölçüde etkili olmaktadır.

Nasıl Yapılır?

Ameliyat öncesinde uzman hekim tarafından gerekli tetikler yapılır. Belirli bir sürecin ardından kişiye uygun gastrik bypass tedavisi planı oluşturulur. Laparoskopik cerrahi yöntemiyle karın bölgesinden yapılır. Küçük kesiler yardımıyla operasyon gerçekleştirilir. İki boyutlu olarak görüntüleme teknikleri sayesinde işlemlerin uygulanma süreçlerinde yardımcı olur.

Önerilen İçerik :   ALS Hastalığının Sebebi Nedir?

Mide yapısı ikiye ayrılarak tüketilen gıdaların küçük boyuttaki tarafta toplanmasını sağlar. Böylelikle açlık halini geciktirir. Son olarak ince bağırsak, bypass işlemi uygulanarak gıdaların sindirimi kolaylaştırılır. İşlemler sonucunda midenin kapladığı hacim küçülür. Aynı zamanda bağırsak yapılarının belirli bir kısmı çalışmasını engeller. Böylelikle tüketilen besinlerin sindirimi gerçekleşmeden atılımı gerçekleşir.

Hastanın şikâyetleri ve alanında uzman doktor tarafından uygun görülen cerrahi teknik uygulanır. Bu doğrultuda üç ayrı yöntemden söz edilebilir. Sleeve gastrektomi, tüp mide ameliyatlarında uygulanmaktadır. İkinci olarak açık cerrahi teknik ile kişinin işlem uygulanacak bölgesinde kesi gerçekleştirilir. İyileşme süreci açısından olumsuz yönleri bulunur.

Robotik cerrahi teknikleri sayesinde gastrik bypass ameliyatı küçük ölçeklerdeki kesiler operasyon sürecini kolaylaştırır. Enfeksiyon ve kanama ihtimalinin oluşmasını en aza indirir. Ek olarak ameliyat sonrasındaki etkilerin kısa süre içerisinde ortadan kaldırılmasını sağlar.

Uygulamanın Avantajları Nelerdir?

Gastrik bypass ameliyatı nedir ve kişilerin sağlığına katkıları nelerdir gibi sorular sorulur. Yüksek tansiyon, kalp ve damar rahatsızlıklarının iyileşmesi amaçlanır. Uzman hekim tarafından tedavi kapsamında başlanan ilaç kullanımına olan gereksinim azalır. Kontrolsüz bir şekilde kilo alımı nedeniyle ortaya çıkan pek çok sağlık problemi ortadan kaldırılır.

Obezite sonucunda kişilerin yaşadığı olumsuz şartlar iyileştirilir. Operasyonu takip eden bir yıl içerisinde aşırı miktardaki kilolar verilir. Beraberinde de kilo fazlasının oluşturduğu rahatsızlıkların belirtilerinde iyileşme görülür. Mide ve reflü gibi hastalıkların tedavisinde oldukça etkilidir.

Ortopedik sağlığı tehdit eden durumları da olumlu yönde ilerlemesine sebep olur. Kemik ve eklemlerin taşıdığı ağırlığı azaltarak hayat kalitesini arttırır. Aynı zamanda bireylerde psikolojik anlamda olumlu yönde ilerleme mümkündür. Özgüven seviyesi ve sosyal ilişkilerde gelişmeler görülür.

Gastrik Bypass Ameliyatı Nedir ve Sonrası

Gastrik bypass ameliyatı sonrasında 4 ila 6 gün hastane ortamında takip edilmelidir. Alanında uzman doktor gözetiminde hastanın beslenme planı oluşturulması oldukça önemlidir. Operasyon ertesinde efor gerektiren aktivitelerden uzak durulur. Yürüme, merdiven kullanma gibi aktiviteler uygundur. İş koşulları bakımından ağır şartlar altında çalışanlar 1-2 ay zaman aralığında istirahat etmelidir.

Önerilen İçerik :   Sanat Severlerin Aşık Olacağı Muhteşem Oteller: Sanat Otelleri

İlk aylarda düzenli olarak beslenme sağlanması gerekir. Meyve-sebze, tahıl ve protein içerikli gıdalar tüketilir. İlk haftalar sıvı ürünleri daha sonra püre formundaki besinlere geçilmesi tedavinin etki etmesi açısından önemlidir. Vücudun uzun süre boyunca susuz kalmaması gerekir. Benzer nedenlerden dolayı öğünler yavaş tüketilmelidir. Tokluk hissinin yoğun bir şekilde yaşanmaması adına miktarların önceden belirlenmesi gerekir.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir