Kıl Dönmesi Nedir?

Kıl dönmesi ya da diğer adıyla pilonidal sinüs, cilt altında toplanan kıl topluluğudur. Deri altında kistik bir yapı gelişir ve bu yapı iltihaplıdır. İlerlediğinde kişinin hayatını olumsuz etkilemektedir ve bu yapının boşaltılması gerekmektedir. Kist içerisinde kirli dokudan kaynaklanan apse oluşması muhtemel görünmektedir. Kadınlara kıyasla, erkeklerde daha sık görünmektedir. Genelde 15-25 yaş genç kesiminde daha sık rastlanmaktadır. Kişinin ağırlığı, temposu ve hijyen koşulları ile orantılıdır. Özellikle kuyruk sokumunda gözlenmektedir. Bunun nedeni o bölgenin daha kıllı bir yapıya sahip olmasıdır. Oturarak kıllara daha fazla baskı yapılmış olur. Giyilen kıyafetinde etkisi vardır. Kıl yönünün seyrini değiştirerek batık oluşumunun hızlanmasına büyük oranda zemin hazırlar. Göbek deliğinde de oluşabilmektedir. Genetik yatkınlıktan kaynaklı da oluşabilmektedir. Belirtileri; ağrı, kanama, yanmadır. Her zaman herkeste belirti vermeyebilir.

Pilonidal sinüs tedavisinde kullanılan yöntemlerden bazıları; lazerle pilonidal sinüs tedavisi, cerrahi tedavi, mikrosinüsektomi gibi metotlardır.

Pilonidal Sinüs’ü Lazer Yöntemiyle Yenme

Ameliyattaki gibi çok sayıda dikiş gerektirmez. Hafif düzeyde anestezi verilir. Hastanın yatışına gerek yoktur. İyileşme süresi oldukça kısadır. Bu yüzden hasta talebinin yoğun olduğu bir yöntem çeşididir. Ortalama 10-20 dakika arasında işlem sonlandırılmaktadır. İnce uçlu bir prob yardımıyla iltihap dokusuna ulaşılıp, boşaltılarak işlem biter. Son derece acısız ve ağrısızdır. Hasta çok çabuk günlük yaşantısına adapte olur. Oldukça avantajlı bir yöntemdir. Bu yüzden son dönemlerin en revaçta tedavi yöntemi olmayı başarmıştır ve pilonidal sinüs için başarılı bir yöntemdir.

Mikrosinüsektomi ile Tedavi

Ameliyatlar ile benzer bir metot uygulanır. Büyük oranda bir kesim işlemi gerçekleştirilir. Etraftaki doku ile beraber bir çıkarım yapılır. Kan akmasına bağlı olarak bazı durumlarda tüp takılması gerekli olabilmektedir. Kesi yaklaşık 2-2,5 santimetre civarıdır. En fazla 5 santimetreye kadar kesim yapılarak kist çıkartılır. 10-20 dakika aralığında işlem son bulur. Cerrah tarafından uygulanan bir yöntemdir. Öncesinde muayene yapılmalıdır. Kıl dönmesinin tekrar meydana gelmesi olasılığı bu işlemden sonra çok düşük bir ihtimaldir. Oldukça ekonomiktir. Herhangi bir iz konusu söz konusu değildir. Sinüs çıkarılır. Tahlile gerek duyulmaz. İlk iki gün banyo yapılmaması gerekir. İşlemden sonra 2-3 ay deniz ve havuza girilmemelidir. Güvenilir merkezlerde yapılması mikrosinüsektomi için uygun olacaktır.

Önerilen İçerik :   Yemekten sonra 15 dakikanızı ayırarak zayıflayın!

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir