Anne Sütü Yanında Takviye Verilmeli mi?

Gözümüzden bile sakındığımız, her anımızı onunla geçirmek istediğimiz, dünyaya gözlerine kısa bir süre önce açan minik bebeğimiz yavaş yavaş büyümeye başladığında ona anne sütü yanında takviye besinler de yedirmemiz gerektiğini şüphesiz ki hepimiz biliyoruz.

Ancak çoğu zaman takviye gıda kullanımı söz konusu olduğunda bebeğimiz için hangi besinlerin daha sağlıklı olacağına karar veremiyor, bu konuda doktorlara danışmayı tercih ediyoruz.

Bu yazımızda bebeğinize ne zaman takviye verebileceğinize ve onu hangi gıdalarla beslemeniz gerektiğine dair sizleri kısaca bilgilendirmek istiyoruz.

İşte, takviye mamalara dair bilmeniz gereken ayrıntılar:

Bebeğiniz ilk 3 ayını tamamladığında maalesef ki yalnızca anne sütü ile beslenmesi, sağlıklı gelişimi adına onun için yeterli olmuyor.

3 ayını geride bırakan tüm bebekler, daha fazla miktarda proteine ihtiyaç duyduklarından; et ve peynir başta olmak üzere fasülye, pilav gibi besinleri iyice ezerek, püre kıvamına getirdikten sonra bebeğinize yedirmeniz gerekiyor.

Aynı zamanda 3 ayını dolduran bebeklerde D vitamini eksikliği, en sık rastlanan sorunlar arasında yer alıyor. Bebeğinize D vitamini açısından zengin takviye gıdalar yedirerek, onun hem zihinsel hem de fiziksel gelişimini destekleyebilirsiniz.

Ancak ne olursa olsun hazır mama ya da gıda takviyelerinin hiçbir şekilde anne sütünün yerini tutmadığını belirtmekte fayda var. Özellikle ilk 6 aylık zaman dilimi içerisinde bebeklerin mümkünse anne sütü ile beslenmesi gerekiyor.

Anne sütünün yetersiz olduğu durumlarda doktorunuzun önereceği sağlıklı bir hazır mama ile bebeğinizi besleyebilirsiniz.

Peki, hazır mama seçimi esnasında nelere dikkat etmelisiniz?

  • Hazır mama ile bebeğinizi beslerken, öğün miktarını ve sıklığını muhakkak doğru bir şekilde ayarlamanız gerekiyor. Bu yüzden de mamayı hazırlarken, mama kutusunun üzerinde yer alan beslenme direktiflerini harfiyen uygulamalısınız.
  • Hazır mamadaki şeker miktarının anne sütünden daha şekerli olmaması gerekiyor. Bu noktada mutlaka kaliteli bir markanın hazır mamasını tercih etmelisiniz. Aksi halde bebeğinizin pek çok yan etki ile karşılaşmasına neden olabilirsiniz.
Önerilen İçerik :   Popüler ve Anlamlı Amerikan Yabancı Kız İsimleri

Sütünüzün miktarını ve kalitesini arttırmak için neler yapabilirsiniz?

  • Stres, anne sütünü azaltan oldukça önemli bir etken olduğundan mümkün olduğunca stresten uzak durmalısınız.
  • Emzirme sıklığını düzgün bir şekilde ayarlamalı, yeni doğan bebeklerinizi belirli aralıklarla günde 8-10 kez olacak şekilde emzirmelisiniz.
  • Memedeki sütün tam olarak emzirme esnasında boşaltılamaması, annedeki süt miktarını azalttığından gerekli hallerde süt pompası kullanabilirsiniz.
  • Bebeğinizin memeyi ağzıyla tam olarak kavradığından emin olmalısınız.
  • Günde en az 8 saat boyunca uyumalı, rahat bir uyku çekmelisiniz.
  • Ispanak, karalahana, havuç, rezene, somon balığı, kayısı, incir gibi süt arttırıcı gıdalarla beslenmeyi asla ihmal etmemelisiniz.

 

 

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir