İshale Ne İyi Gelir?

Bozulan bağırsak hareketleri, gıda yetersizliği, hijyenik olmayan gıda tüketimi vb. farklı nedenlere bağlı olarak günlük hayatımızda sık sık karşılaşmak zorunda kaldığımız, bazen bizi son derece mağdur eden ishal; en genel tanımıyla dışkının sulu olmasını ifade ediyor.

Gün içerisinde 3’den daha fazla sulu dışkılama, ishal olarak kabul edilirken; vücudun susuz kalması, ateş yükselmesi, halsizlik, mide bulantısı ve kusma da zaman zaman ishale eşlik edebiliyor.

İshal, çoğu zaman ciddi bir rahatsızlığın belirtisi olmasa da bazen de ishalin arkasında kolit, koli basili gibi ciddi hastalıklarda bulunabiliyor.

Bu yazımızda kısaca ishale ne iyi gelir? sorusunu yanıtlamak, dışkınızın eski kıvamına dönmesine yardımcı olacak birtakım önerilerimizden bahsetmek istiyoruz.

İshal Nasıl Geçer?

Beslenme alışkanlıklarınızda birtakım değişikliklere gittiğiniz takdirde ishalden kısa bir süre içerisinde kurtulabilirsiniz.

Peki, ishal nasıl geçer? İshale ne iyi gelir?

  • Bol bol sıvı tüketin!

İshal, uzun bir süre boyunca devam ettiğinde maalesef ki vücudumuzun ciddi anlamda su kaybetmesine yol açabiliyor. Bu yüzden de ishal olduğumuzda bol miktarda sıvı tüketerek, vücudumuza kaybettiği suyu geri kazandırmamız gerekiyor.

Gün içerisinde bol bol su tüketerek, maden suyu ve gazoz içerek; ishalinizi kesebilirsiniz.

  • Türk kahvesi-limon karışımı:

Gün içerisinde severek tükettiğimiz Türk kahvesi de halk tarafından en çok kullanılan ishal kesici olarak ön plana çıkıyor.

Türk kahvesinin ishale iyi gelen bu özelliğinden en iyi şekilde yararlanmak adına bir çay kaşığı kahveye birkaç damla limon suyu ekleyebilir ve işlemi 2-3 kez tekrar edebilirsiniz.

  • Lifli ve posalı yiyecekler tüketin!

Bağırsakların daha hızlı ve düzgün bir şekilde çalışmasına yardımcı olan lifli ve posalı yiyeceklerin tüketimi de ishali iyileştiriyor.

Önerilen İçerik :   Diyet Nedir?

Havuç, muz, patates püresi, ıspanak gibi lif açısından zengin besinler tüketerek, ishali giderebilir, bu zor durumdan kurtulabilirsiniz.

  • Peynir, lahana, çiğ sebze tüketimini sınırlandırın

İshali daha kolay bir şekilde doğal yollarla tedavi etmek adına peynir, lahana ve çiğ sebze tüketimini sınırlandırmalı; yağlı yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durmalısınız.

Aksi halde yağlı yiyecek tüketmeniz, ishalinizin şiddetini arttırabilir ve durumunuzu kötüleştirebilir.

UYARI: İshalin kronikleşmesi, vücudun ciddi anlamda su kaybetmesi anlamına geldiğinden özellikle çocuğunuz ishal olduğunda acilen onu bir doktora götürmenizi öneriyoruz.

Aksi halde çocuğunuzun ciddi sağlık sorunları ile karşılaşmasına yol açabilirsiniz!

Kronik ishal sizde mevcutsa bir gastroenterologa görünebilir; ishalin altında ülseratif kolit vb. herhangi bir rahatsızlığın olup olmadığını öğrenebilirsiniz!’

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir