Kalanchoe (Kalanşo) Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Kalanchoe cinsi 100’den fazla bitki türü içerir, ancak ekimde düzenli olarak sadece birkaçı görülür. En çok tanınanı, genellikle sadece kalanchoe olarak bilinen Kalanchoe blossfeldiana’dır. Madagaskar’a özgü ve yeşim bitkisi ile yakından ilişkili olan K. blossfeldiana, deniz tarağı şeklinde yaprakları ve dalgaların üzerinde uzanan çiçek kümelerinin şemsiyeleri ile çok yıllık, sulu bir bitkidir. Diğer sukulentlere göre özellikle uzun bir çiçeklenme dönemine sahiptir. Kalancho, kurak ortamlarda büyür ve popüler, büyümesi kolay bir ev bitkisidir. Yetiştiriciler, bakım kolaylığı ve ilginç yaprakları ve ışığa maruz kalma düzgün bir şekilde kontrol edilirse tekrar tekrar açan çiçekler için kalanchoe’ya çekilir.

Kalanchoe yavaş büyüyor, ortalama olarak olgun boyuta ulaşması iki ila beş yıl sürüyor. Güzel kırmızı, pembe, sarı ve beyaz tonlarında mevcut olan Kalanchoe, özellikle tatil sezonunda birçok bakkal, kreş ve çiçekçide kolayca bulunabilir. Bununla birlikte, evde meraklı evcil hayvanları olan ev sahipleri, kalanchoe’larını nerede tuttuklarına dikkat etmelidir – bitkinin tüm kısımları kediler ve köpekler için zehirlidir.

İçerik:

Kalanchoe Bakımı

Biraz ekstra güzelliğe sahip bir sukulent yetiştirmek istiyorsanız, kalanchoe’dan ( Kalanhoe blossfeldiana) başka bir yere bakmayın. Pek çok sukulent gibi, kalanchoe de bol güneş ışığı ve iyi drene olan toprağı tercih eden nispeten el değmemiş bir türdür. Açık havada yetiştirildiği sıcak hava bölgelerinde (10 ila 12) kalanchoe, iyi drene edilmiş, kumlu toprağa ihtiyaç duyar. Yeterince ışık alması koşulu ile sınırlı suda büyümektedir. Bir iç mekan bitkisi olarak, kaktüs karışımı saksı toprağı en iyisidir ve parlak dolaylı ışıkla en iyisini yapmaktadır.

İçeride veya dışarıda kalanchoe, dondan etkilenmemesi koşuluyla çeşitli sıcaklıklara çok uygundur. Çiçeklenme döngüsü, kışın uzun gece karanlık dönemleri ile uzun bir streç tarafından harekete geçirilir. İlkbahardan başlayarak, ışığa maruz kalmayı kontrol ettiğiniz sürece, birkaç hafta sürebilen ve yılın büyük bir bölümünde tekrarlanabilen renkli çiçek patlamaları yaşayacaksınız. Kalanchoe bitkileri nispeten problemsizdir. Örümcek akarları, etli böcekler veya külleme ile ilgili bir sorun fark edebilirsiniz, ancak bu sorunlar bile nadirdir.

Kalanchoe (Kalanşo) Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır
Kalanchoe (Kalanşo) Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır

Toprak

Açık havada kalanchoe bitkisi iyi drene edilmiş, kumlu topraklarda en iyi şekilde yetişir. İç mekan bitkileri, yüzde 50 saksı toprağı ve yüzde 50 kaktüs karışımı ya da yüzde 60 turba yosunu ve yüzde 40 perlit gibi çok fazla nem tutmayan karışımda saklanması gerekir. Uygun drenajı sağlayarak ve aşırı nemli ortamdan kaçınmak için kalanchoe’unuzu topraktan fazla suyun fitillenmesine yardımcı olabilecek bir toprak çömleğe de ekebilirsiniz.

Su

Ara sıra bitkilerinizi sulamayı unutma alışkanlığınız varsa, kalanchoe sizin için mükemmel bir seçim olabilir. Bu doyurucu bitki, minimum su ile iyi sonuç verir ve yalnızca birkaç haftada bir (ve kış aylarında daha az sıklıkla) tam bir doygunluk gerektirir. Kök çürümesini önlemeye yardımcı olmak için, sulamalar arasında toprağın tamamen kurumasını sağlayın. Kalanchoe etli olduğu için yaprakları aslında su depolayabilir; Birkaç gün geç sulasanız bile, bitki gayet iyi olacaktır.

Sıcaklık ve Nem

Ev ortamınız kalanchoe için önemlidir, ancak diğer iç mekan bitkileri kadar seçici değildir. Genel olarak, 55 ila 80 Fahrenheit arasında değişen sıcaklıklarda gelişecektir, bu nedenle, onu dondan koruma dışında, uygun iç ortam ortamını oluşturmak için fazla bir şey yapmanıza gerek yoktur. Kalanchoe bitkileri havadaki nem seviyeleri konusunda telaşlı değildir. Dış mekan bahçe bitkileri olarak, kalanchoe, 55 derecenin altındaki sıcaklıklarda gelişmedikleri ve dondan dokunulduğunda anında ölecekleri için 10 ila 12 bölgelerin dışında iyi bir seçim değildir.

Gübre

Çoğu çiçekli bitki gibi, kalanchoe da birçok bitkiden daha az aç olmalarına rağmen gübreden yararlanır. Bahçe bitkileri, ilkbaharda tek bir ışık beslemesinden biraz daha fazlasını gerektirir. İç mekan bitkileri, ilkbahar ve yaz aylarında ayda bir kez dengeli bir gübre karışımı ile beslenmeli, kış aylarında ise beslenmemelidir. Çiçeklenme seyrekse, fosfor oranı yüksek bir gübreye geçin.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir