Polikistik Over Sendromunu İyi Tanıyın

Kadınlar arasında en yaygın olan hastalıklardan birisi; polikistik over sendromudur. Bu hastalık kadınlarda çok erken yaşlarda başlayabiliyor ve devamında birçok hastalığı da beraberinde getiriyor. Ülkemiz açısından baktığımız zaman tıbbi kayıtlara göre her 10 kadından 1’i bu hastalıkla mücadele ediyor.

İçerik:

Polikistik Over Sendromu’nun Belirtileri Nedir?

Polikistik Over sendromuna bir önlem almadığınız takdirde arkasından farklı rahatsızlıkla karşılaşma ihtimaliniz çok yüksektir. Hastalığın belirtileri ise şu şekildedir:

-Saç dökülmesi

-Aşırı kilo alımı

-Aşırı tüylenme

-Kısırlık

-Adet düzensizliği

-Depresyon

-Cilt problemleri

Adet Düzensizliği Yaşayabilirsiniz

Hastalığın en fazla görülen belirtileri arasında adet düzensizliği veya adet görememe durumunu görebiliriz. Polikistik Over (PKOS) hastalığına sahip olan kişiler yıl içerisinde 8 veya daha az sayıda adet olurlar. Bu durumda bizlere yumurtalıkların düzensiz olarak çalıştığını gösterir. Adet kanamanız düzensiz olduğu sürece rahim zarı kalınlaşmaya başlar ve bu da kansere sebep olabilir.

Kısırlığı Sebep Olabilir

Kısırlı sorunuyla merkezlere başvuran kadınların neredeyse yarısından fazla PKOS’tur. Bu kadınlarda yumurtanın büyümemesi ve yumurtlama olmaması gebe kalmayı engelleyerek kısır olmaya sebep oluyor.

Fazla Tüylenme Görülebilir

Tüylenmede artış olması her yaştaki kadın için psikolojik problemlere sebep olan bir durumdur. Normalde vücudumuzda var olan ince ve açık renkli tüyler erkeklik hormonlarında yaşanan düzensizlik yüzünden kalınlaşarak koyu renk almaya başlarlar. Çocuklarda genellikle göğüs bölgesinde kıllanma, çene- kol ve göbek bölgesinde kıllanma ve dudakların üstünde kıllanma şeklinde görülebilir. Bu durumun tedavisinde yeni tüy gelişiminin önlenmesi, ilaçlar ve lazer gibi fiziksel yöntemler kullanılabilir. İlaç tedavisi gören kişiler ancak 6 ay kullanımdan sonra etki görebilir.

PKOS Cilt Problemlerine de Sebep Oluyor

PKOS rahatsızlığı, göğüs, yüz ve sırt bölgenizde kozmetik problemlere sebep olabilir. Özellikle ileriki yaşlarda oluşan akne problemi PKOS’un önemli belirtileri arasındadır. Genellikle insülin direnci probleminden kaynaklı olarak koltuk altı, boyun ve kasık bölgelerinde renk değişimi görülme ihtimali vardır. Renk değişimi siyahlaşma şeklinde olur.

Önerilen İçerik :   Hamileyken Nasıl Uyuyacağınıza Dair İpuçları

Göbek Çevresinde Yağlanmayı Tetikler

PKOS rahatsızlılığına sahip olan kişilerin hayatlarının büyük bir bölümü kilo vermeye çalışmayla geçer. Bu kişilerde özellikle bel ve kalça bölgesinde diğer bölgelere göre daha fazla yağlanma görülür. Bunun sebebi ise kişinin insülin ve şeker metabolizmasının bozulmasıdır.

Nasıl Anlarım?

-Yıl içerisinde 8 kere veya daha az adet oluyorsanız,

-Düzensiz bir şekilde 10 günden fazla kanamalarınız oluyorsa,

-İlerleyen yaşlarda meydana gelen akne problemi,

-Saç dökülmesi,

-Fazla kilo,

-Migren

-İnsilün direnci veya şeker hastalığı gibi şikayetleriniz varsa bir doktora görünmelisiniz.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir