Bebek İlk Defa Ne Zaman Yıkanmalı?

Gözünüzden bile sakındığınız, tam 9 ay boyunca onu kucağınıza almanın hayalini kurduğunuz bebeğiniz dünyaya geldiğinde ve siz annelik duygusunu ilk kez tattığınızda bebeğinizi ilk kez ne zaman yıkamanız gerektiğini biliyor musunuz? Şayet tecrübesiz bir anneyseniz, yanlış bir uygulama bebeğinizin hastalanmasına neden olabilir. Bu yüzden bebek bakımına dair püf noktaları, bebeğinizi neyle nasıl beslemeniz gerektiğini, bebeğinizin temizliği esnasında nasıl bir yol izleyeceğinizi daha bebeğiniz karnınızdayken öğrenmeye başlamalısınız.

Bebek ilk defa ne zaman yıkanmalı? başlıklı bu yazımızda aynı zamanda bebeğinizi yıkarken göz önünde bulundurmanız gereken birtakım ayrıntıları da sizlerle paylaşmak istiyoruz.

İşte bebeğinizin ilk banyosuna dair bilmeniz gereken detaylar:

Yeni Doğan Bebek Ne Zaman Yıkanmalı?

Dünyaya gözlerini açan bebeğinizi ne zaman yıkayabileceğiniz aslında pek çok anne tarafından tartışa gelen bir konu olmaya devam ediyor.

Normal şartlar altında sağlıklı bir şekilde doğan bebeklerin ilk 24 saat boyunca yıkanmaması gerekiyor. Ancak annede HIV, hepatit C gibi bir enfeksiyonun tespit edilmesi durumunda 24 saat beklenmeksizin bebeğin hemşire tarafından hastane ortamında yıkanması, virüs ve enfeksiyonların bebeğe geçmemesi adına oldukça önem arz ediyor.

Kısacası bebeğinizin yıkanmasını gerektiren acil bir durum söz konusu değilse bebeğinizi kendiniz yıkamanız gerektiğini ve doğumdan sonraki ilk 24 saat içinde bebeğinizi yıkamamanız gerektiğini ifade edebiliriz.

Mümkünse bebeğinizi ilk 2-3 gün içerisinde nemli bir bez yardımıyla silerek, temizleyebilirsiniz. 2-3 günü takip eden diğer günlerde bebeğinizi uygun ve göz yakmayan bir bebek şampuanı ile yıkamaya başlayabilirsiniz.

Bebek nasıl yıkanmalı?

  • İlk olarak banyo su sıcaklığını kontrol etmeli, suyun aşırı sıcak ya da aşırı soğuk olmasından kaçınmalısınız.
  • Bebeğinizin üstünü çıkarmadan önce onu temiz ve yumuşak bir havluya sarın. Bu sayede banyoya girene dek hastalanmasının önüne geçebilirsiniz. Bebeğinizin bezini en son banyoda duş öncesi çıkarabilirsiniz.
  • Bebeğinizin üstünü çıkarmadan önce de küveti doldurmayı ihmal etmemelisiniz. Onu çıplak bir şekilde küvet dolana kadar bekletmeniz, hastalanmasına yol açabilir.
  • Küveti doldurduktan sonra bebeğinizi başından ve poposundan kavrayarak, küvete yatırabilirsiniz. Onun suya alışması için suyu yavaş yavaş ve azar azar olacak şekilde vücuduna dökebilirsiniz.
  • Yumuşak bir banyo lifine döktüğünüz vücut şampuanı ile bebeğinizin öncelikle gövdesini, ardından bacaklarını, ellerini, parmak aralarını nazikçe yıkayın. Bebeğinizin baş kısmını yıkamayı en sona bırakın.
  • Bebeğinizin başını yıkarken son derece titiz davranmalı, az bir miktar bebek şampuanı ile saçlarını yıkamalısınız. Saçlarını yıkarken, yüzüne ve gözlerine su ve şampuan kaçırmamaya özen göstermelisiniz.
  • Bebeğinizin vücudunda ya da saçlarında sabun kalıntısı kalmaması adına onu bol suyla durulamayı unutmamalısınız.
  • Bebeğinizi duruladıktan sonra onu yumuşak bir havluya sarabilir, saçlarını ve tüm vücudunu kurutabilirsiniz.
Önerilen İçerik :   Popüler ve Anlamlı Amerikan Yabancı Kız İsimleri

Bebeğinizi Yıkarken Dikkat Etmeniz Gereken Faktörler

  • Bebeğinizin tokken kusabileceğini göz önünde bulundurmalı, mümkünse onu tokken yıkamamalısınız. Aynı şekilde karnı açken yıkamaktan da kaçınmalısınız.
  • Banyo su sıcaklığının 37-38 0C arasında oda sıcaklığının ise yeterli ısıya sahip olduğundan emin olmalısınız.
  • Sabah ya da akşam fark etmeksizin onu uygun gördüğünüz ve müsait olduğunuz bir saatte yıkayabilirsiniz.
  • Kendi sağlığınız açısından oturarak ya da çömelerek bebeğinizi yıkamak yerine hafif eğilerek, küvet bel hizasına gelecek şekilde ona banyo yaptırmalısınız.
  • Banyo esnasında bebeğinizi hiçbir şekilde birkaç saniyeliğine de olsa yalnız bırakmamalısınız.
  • Küvetin içerisinde 10 cmden daha fazla su bulundurmamanız, olası bir tehlikeye karşı hazırlıklı olmanızı sağlayabilir.
  • Bebeğinizi yıkadıktan ve yumuşak havlularla saçlarını ve tüm vücudunu iyice kuruladıktan sonra ona mutlaka yeni ve temiz pamuklu kıyafetler giydirmeli, hijyen kurallarını asla göz ardı etmemelisiniz.
  • Her banyo sonrasında bebeğinizin bebek bezi bölgesine pişik kremi sürmeli, tüm vücudunun güzelce nemlenmesi içinse bebek yağı kullanmalısınız.
  • Dilerseniz, bebeğinizin göbek kordonu düşene dek ilk bir hafta boyunca onu yalnızca silerek temizlemeyi de tercih edebilirsiniz.

Bu yazımızda bebek ilk kez ne zaman yıkanmalı? Bebek yıkanırken nelere dikkat edilmeli? sorularını kısaca yanıtlamaya çalıştık. Yukarıdaki önerilerimizi dikkate aldığınız takdirde bebeğinizin sağlığını ve huzurunu en iyi şekilde gözetebilirsiniz.

 

 

 

ETİKETLER :

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir