Eğlenceli Dijital Oyunların Çocuk Gelişimine Katkısı

Günümüzde dijital oyunlar aileleri her zaman tedirgin etmiştir. Çünkü yapılan bir araştırmaya göre çocukların günde 1 ila 3 saat oyun oynadıkları ve bu durumun çocukların sosyal hayatını azalttığı görülmüştür. Olaya bu açıdan baktığımızda ailelerin haksız olduğunu söylemeniz pek de mümkün değildir. Fakat artık dijital kavramlar dünya hayatımızın her anında bizimle iç içedir. Bu yüzden çocukları bu tarz platformlardan uzak tutmak pek de mümkün değildir. Bundan dolayı ebeveynlerin araştırmalar yaparak faydalı içerik üreten site veya uygulamaları çocuklarına sunmaları gerekmektedir.

 

Eğlenceli Dijital Oyunların Katkısı

Bugün dijital oyun denildiğinde akla genellikle çocuk gelişimine negatif etkileri olan olumsuz şeyler gelse de bu tür oyunlar; askeri, spor, eğlence, sağlık ve eğitim dahil birçok sektörde kullanılmaktadır. Her ne kadar birbirlerinden farklı amaçları olan oyunlar gibi görünseler de temelde en eğlenceli oyunlar listesi yapılsa hepsinin çocuk gelişimine katkısı olduğu rahatlıkla görülebilir.

 

Dijital oyunlar; oyunda ilerlemek, problem çözmek, deneme ve yanılma yoluyla sonuca ulaşmak açısından çocukları düşünmeye iterek onların strateji geliştirmelerini sağlamaktadır. Aynı zamanda çocuklar oyun oynarken aynı anda birçok nesneyi görsel olarak takip ederek dikkat becerilerini de geliştirirler.

 

Dijital Oyunların Yararları

 

Dijital oyunlar oynanırken eğlenceli eğitim tabanlı oyunlar tercih edilirse çocukların öğrenmelerini olumlu yönde geliştirerek onlara aktif öğrenme ve probleme dayalı öğrenme sağlar. Bunun yanında fiziksel hareket gerektiren dijital oyunlar da çocukların fiziksel gelişimine katkı sağlamaktadır.

 

Bu tarz oyunlar çocukların enerjilerini harcamalarına olanak sağlar. Aynı zamanda el-göz koordinasyonu kurarak hızlı tepki verme becerilerini geliştirmektedir. Özellikle otizmli çocuklarda sosyal becerilerinin gelişimine katkısı oldukça yüksektir.

 

Online canlı oyunlar videolara kıyasla çocukların sosyalleşmesine oldukça fazla katkı sağlamaktadır. Aslında bakıldığında dijital oyunların sosyalleşmeyi olumsuz etkilediği söylense de bu durum pek de öyle düşünüldüğü gibi değildir. Çünkü dijital oyunlarda çocukların uyması gereken bazı kurallar bulunmaktadır. Çocuklar bunları oynayarak kurallara uyulması gerektiğini, belli bir disiplin çerçevesinde öğrenerek başarma duygusunu tatmaktadır. Başarma duygusunu tadan bireyin ise özgüveni olumlu yönde etkilenerek gelişimine katkı sağlamaktadır.

Önerilen İçerik :   Prematüre Bebek Beslenmesi

 

Bunun yanında online oyun oynayan çocukların aynı zamanda merak duyguları da kabararak daha fazla merak etmektedir. Farklı zorluk seviyelerindeki oyunlarla karşılaşan çocuk çaba gösterme, pes etmeme, hedeflediği puana ulaşma gibi belli başlı zor bölümleri geçerek hedefine ilerlemektedir.

 

Tüm bu saydığımız özellikler çocukların gelişimine oldukça katkı sağlayan şeylerdir. Burada aileler ise dijital çağı yaşadığımız bu devirde çocukların bu tarz oyunlara bağlanmalarından ve bu tarz oyunların zararlarından çekinmektedir. Ancak böylesi renkli ve çekici dünyadan çocukları tamamıyla mahrum bırakmak pek de mümkün değildir. Bu sebeple çocukların oynayacakları oyunların hem eğlendirici hem de öğretici olmasına oldukça dikkat edilmesi gerekir. Şiddet barındırmaması ve yaşlarına uygun olarak tercih edilmesi çocukların gelişim açısından da bakıldığında oldukça önemli kriterlerdir. Tüm bunların yanında çocukları mutlaka sanal oyun dışında sosyal alanda da vakit geçirmesi ve bunun için gerekli aktivitelerin yapılması gerektiğini hatırlatmak isteriz.

 

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir