Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

Hamilelikte beslenme konusunda titiz davranmanız rahat bir doğum geçirme ve bebeğinizle sizin sağlıklı olmanızda yardımcı olacaktır. Eğer bu dönemde beslenmenize dikkat etmezseniz riskli bir gebelik yaşayabilirisiniz.

Herkesin bildiği gibi gebelikte oldukça fazla kilo alımı oluyor ve doğum sonrası kilolardan kurtulmak için spor salonlarına kendimizi atıyoruz bunları yaşamamak için beslenmemize dikkat edip sağlıklı bir doğum ve ideal kiloda doğuma gitmek oldukça önemli. Bunun için ufak tefek kaçamaklar yaparak minimum kilo alarak doğuma gitmeye ve sonrasında rahat etmeye var mısınız?

1.KURAL: Hazır gıdalardan, tatlıdan, hamur işlerinden uzak durmalısınız. Ama aş eriyorum canım istedi dediğinizi duyar gibiyim örneğin; 3 dilim baklava yerine 1 dilim baklavayı tercih etmelisiniz.

2.KURAL: Spor yapın, spordan kastım yavaş tempoda yürüyüş temiz havada bol su ve bol hareket bu sizin ve bebeğinizin sağlığı için oldukça önemli. Mesela hamile yogası günümüzde çok yaygın anne adaylarını doğuma çok iyi hazırlıyor.

3.KURAL: Ekmekten uzak durun, beyaz ekmek yerine kepekli veya tam buğday ekmeği tüketin. Kendiniz için değil bebeğinizi düşünerek yemek yiyin. Hamilelikte ortalama 11-15 kilo alımı normal, üstü ise tamamen annenin kilosudur.

Hamilelikte Beslenme Menüsü

Sabah kahvaltısında;  2 dilim peynir, 1 bardak süt, 5 adet zeytin mutlaka 1 yumurta, domates – salatalık ve 2 ince dilim ekmek yiyebilirsiniz.

Öğle Yemeğinde ise; 1 kase tarhana çorbası, 1 porsiyon zeytinyağlı pilaki, 1 kase yoğurt ve 1 dilim ekmek tüketin.

Eğer acıkıyorsanız yedikten kısa bir süre sonra kendinize ara öğün yapın nasıl mı?

ARA ÖĞÜN; 1 porsiyon meyve veya kuru meyveleri de tercih edebilirsiniz.

Akşam yemeği; Et, balık veya tavuk eti, 1 porsiyon sebze yemeği, 1 porsiyon pilav ya da makarna, salata,1 dilim ekmek.

Önerilen İçerik :   Anne ve Anne Adaylarının Mutlaka Okuması Gereken Kitaplar

Yatarken; 1 porsiyon mevsim meyvesi ve bol su tüketerek günü bitirebilirsiniz.

Bu listeye göre 9 ay boyunca ölçülere uymak şartıyla kendinize bir diyet listesi hazırlayabilirsiniz. Arada 1-2 dilim ekmek yerine kek veya börek de isteğe göre tüketilebilir.

Bir diğer sıkıntı ise gebelikte el, ayak şişliği bunun için bol su için ve tuzlu yiyeceklerden uzak durun.

Yazımızda sizlere örnek bir beslenme menüsü verdik. Bu menü her ne kadar sağlıklı bir gebelik için uygun olsa da siz doktor gözetimi altında bir beslenme uzmanından destek alarak yapmaya çalışmalısınız.

ETİKETLER :

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir