Panik Atağı Olanlara Öneriler

Yoğun iş yükü, evlilik hayatımızdaki sorunlar, stres, gençlik dönemimizdeki gelecek kaygısı derken maalesef ki çoğumuz psikolojik bir takım rahatsızlıklara yakalanıyor; depresyon, anksiyete ve panik atak gibi pek çok psikolojik sorun ile yüzleşmek zorunda kalabiliyoruz.

Yaşam kalitemizin ciddi anlamda düşmesi anlamına gelen bu rahatsızlıklar yüzünden hayatımızı çoğu zaman zehrediyor, iş yapamayacak hatta sabahları işe gidemeyecek kadar kendimizden ve hayattan uzaklaşabiliyoruz.

Bu yazımızda doktor tarafından panik atak teşhisi konulan hastalar için hayatlarını nasıl yoluna koyabileceklerine dair birkaç öneriye yer vermek istiyoruz.

İşte, panik atağı olanlara öneriler listemiz:

  • Doktorun verdiği ilaçları düzenli olarak kullanın

Hastalığınız en büyük ilacının ‘siz’ olduğu yadsınamayacak bir gerçek olsa da mutlaka bir doktora görünmeyi ve doktorunuzun reçete ettiği ilaçları düzenli bir şekilde kullanmayı ihmal etmemeniz gerekiyor.

Sanılanın aksine depresyon, kaygı, panik atik vb. psikolojik rahatsızlıklar; bu hastalığa yakalanmış aile bireylerine sahip kişilerde daha yoğun bir şekilde görülüyor.

Yani genetik etmenlerin oldukça önemli bir yer tuttuğu panik atağın tedavisinde muhakkak tıbbi bir yardım almanızı tavsiye ediyoruz.

  • Hastalığınızı kabullenin ve sakin kalmaya çalışın

Panik hastaları için sakin kalmaya çalışmak, pek de kolay olmasa da imkansız değil!

Öncelikle panik atak hastası olduğunuzu kabullenerek, kalbinizin hızlı hızlı atmasının nedeninin hastalığınız olduğunun bilinciyle davranarak, sakin kalmaya çalışın. Yani aklınıza kalp krizi geçirebileceğiniz hatta ölebileceğiniz gibi panik atak hastalarının atak anında getirdiği fikirleri getirmeyin!

Sonuçta gayet de iyi biliyorsunuz ki hastalığınız en fazla 5-10 dakika içerisinde kendiliğinden geçecek!

  • Derin derin nefes alıp verin

Panik atak anında derin derin nefes alıp vermeniz; sakinleşmenize yardımcı olacağından bu zor anlarda hemen nefes alıp vermeye başlayın.

Önerilen İçerik :   Böbrek Taşı En Hızlı Nasıl Düşer?

Aynı zamanda şayet oturuyorsanız; ayağa kalkın ve vücudunuzu dik tutun. Bu sayede vücudunuza her şeyin yolunda olduğu yani korkulacak pek de bir şey olmadığı sinyalini gönderebilirsiniz.

 

  • Kendinizi meşgul etmeyi deneyin

Aklınıza ölüm korkusunun yerleşmeye başladığı, nefes alamadığınızı düşündüğünüz atak krizi esnasında kendinizi başka şeylerle oyalamayı deneyin.

Örneğin; keyfinizi yerine getirmesi için internetten komik bir video açarak, izlemeye başlayabilirsiniz.

  • Açık havaya çıkın

Saat gecenin kaçı olursa olsun, biraz temiz nefes almak ve kendinizi oyalamak için 5-10 dakika da olsun yürümek, inanın ki size oldukça iyi gelecek!

Evde balkona, cama çıkarak ya da birkaç dakikalığına yürüyüşe inerek, krizi en kısa süre içerisinde atlatabilmeniz mümkün.

 

 

ETİKETLER :

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir