Burun Kanarsa Ne Yapılmalıdır?

Günlük hayatımızda bazen hiç beklemediğimiz anlarda üzücü sağlık sorunları ile karşılaşmak zorunda kalabiliyor; bu durumda çoğunlukla bir an önce acilen bir doktora görünmeyi tercih ediyoruz. Lakin bazen de hastanelerin acil bölümüne yetişecek zamanı bulamadığımız anlar da olabiliyor.

Bu yüzden de hepimizin birtakım yaralanmalar ve kazalar karşısında ne yapacağımızı bilmemiz; ilk yardım müdahalelerini doğru bir şekilde uygulamamız gerekiyor.

Hemen hemen herkeste görülebilen sağlık sorunlarından biri olan burun kanaması da bizi ciddi anlamda korkutan bir yaralanma olma özelliği taşıyor.

Bu yazımızda burnun darbe alması, yaralanma, yüksek tansiyon vb. birtakım hastalıklar ya da hava şartları yüzünden burnumuz kanadığında neler yapmamız gerektiğinden kısaca bahsetmek istiyoruz.

İşte; burun kanarsa ne yapılmalıdır? sorusunun yanıtı:

Maalesef ki burnumuz kanadığında çoğunlukla başımızı geriye atıyor, burnumuzun içine pamuk ya da peçete tıkamak gibi yanlış bilinen birtakım yöntemlere başvuruyoruz.

Üstelik bu yöntemler yüzünden kanımızın genze doğru geri akmasına da neden oluyoruz.

Peki; kendi burnumuz ya da sevdiklerimizin burnu kanadığında ne yapmamız gerekiyor:

  • Öncelikle sakin olmaya çalışın. Şayet burnu kanayan siz değilseniz burnu kanayan kişiyi sakinleştirmeyi deneyin.
  • Ardından başınızı öne doğru eğin. Başınızı arkaya atmanız; kanın geniz ve boğaza oradan da mideye gitmesine ve midenizin bulanmasına neden olabilir. Midenin bulanması sonrası kusma ise tansiyonu arttırarak, tansiyona bağlı burun kanamasını şiddetlendirebilir.
  • Başınızı öğe eğdikten sonra burnunuzun yumuşak olan kısmını başparmak ve işaret parmaklarınız yardımıyla sıkılaştırın. Bu aşamada burun açıcı spreylerden birini kullanarak, bir parça pamuğu ıslatabilir ve bu pamuğu tampon olarak burnunuzun içine yerleştirebilirsiniz.
  • Burnunuzu sıkılaştırırken nazik hareketlerle burnunuzun yumuşak kısmını yüzünüze ve yüz kemiklerinize doğru bastırın.
  • 10 dakika boyunca bu şekilde bekleyin. Kanamanın şiddetini azaltma amacıyla dik oturmaya çalışın ya da yatar pozisyondaysanız mutlaka başınız yüksekte kalacak şekilde yatın.
  • Burun ve yanaklarınıza buz uygulayarak da kanamayı durdurabilirsiniz.
  • Kanama tam anlamıyla durduğunda ise burnunuzdan yavaş yavaş nefes alıp verebilirsiniz.
Önerilen İçerik :   Meme Kanserinin Bilinmeyen Belirtileri

ÖNEMLİ NOT:

Burun kanamasının bir süredir tekrarladığı durumlarda özellikle de burun kanamasına başka bir kanama da eşlik ediyorsa, aspirin vb. herhangi bir kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız, kısa bir süre önce kemoterapi aldıysanız; burun kanaması durumunda muhakkak bir doktora görünmenizi öneriyoruz.

UYARI:

Tansiyonunuzun düşmesine rağmen kanamanın devam etmesi durumunda burun kanamasının asıl nedeninin tespiti adına bir kulak/burun boğaz hekimine görünebilirsiniz. Aynı sorunla tekrar karşılaşmamak adına mutlaka tansiyon ilaçlarınızı da düzenli bir şekilde kullanmayı unutmamalısınız.

 

 

 

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir